23 Φεβρουαρίου 2013

Οι έρευνες στην Ανταρκτική ίσως είναι η απάντηση γιά την ανθρωπότητα και το μέλλον της!!!..

Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, η παγωμένη λίμνη Βοστόκ στο Νότιο Πόλο έχει γίνει κατά καιρούς αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών. Πολλοί λένε ότι την λίμνη είχαν επισκεφθεί οι Ναζί, οι οποίοι είχαν αναπτύξει υψηλή τεχνολογία, της οποίας οι πληροφορίες μοιράστηκαν μεταξύ Η.Π.Α. και Ρωσίας μετά την κατάληψη της Γερμανίας. Ο Χίτλερ είχε επιλέξει την απομονωμένη Ανταρκτική, προκειμένου να δοκιμαστούν εκεί γερμανικά υπερόπλα.
Σήμερα με τη βοήθεια ισχυρού γεωτρύπανου οι Ρώσοι προσπαθούν να τρυπήσουν τον πάγο και να φτάσουν στο νερό που βρίσκεται από κάτω, κάτι που εγείρει έντονες αντιδράσεις από την αμερικανική πλευρά.
Ωστόσο, οι επιστήμονες του ρωσικού Ινστιτούτου Αρκτικής και Ανταρκτικής ισχυρίζονται ότι συνέλεξαν δείγματα από τη λίμνη Βοστόκ κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, όπως μεταδίδει η «Φωνή της Ρωσίας». Κατά τις γεωτρήσεις τους οι Ρώσοι ειδικοί χρησιμοποιούν τη μέθοδο, που εφαρμόζουν με επιτυχία οι επιστήμονες από τη Δανία κατά τις έρευνές τους στη Γροιλανδία.
Η μέθοδος αυτή επιτρέπει να απομονώνεται η γεώτρηση από την ατμόσφαιρα και προστατεύει τη λίμνη από τη διείσδυση μορφών ζωής από την επιφάνεια του εδάφους, εξήγησε σε συνέντευξή του στην ρωσική ιστοσελίδα, ο αρχηγός της ρωσικής αποστολής στην Ανταρκτική Βαλέρι Λουκίν:
«Η γεώτρηση στο σταθμό πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη φορά σε βάθος 3505 μέτρων και τότε σταματήσαμε δίπλα στην επιφάνεια του νερού. Πριν από λίγες ημέρες ξεκινήσαμε τη γεώτρηση από τα 3431,8 μέτρα: αναγκαστήκαμε να επαναλάβουμε για δεύτερη φορά αυτό το βάθος, γιατί μετά την προηγούμενη γεώτρηση πάγωσε το στρώμα του πάγου. Αυτή τη φορά αφαιρέσαμε μια παγωμένη στήλη νερού ύψους 54 μέτρων, που προερχόταν από τη λίμνη Βοστόκ και είχε μόλις παγώσει! Σ’ αυτό το νερό μπορεί να υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι διαβιούν εκεί επί δισεκατομμύρια χρόνια. Οι τεχνικοί της γεώτρησης θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους αεροπορικώς εντός του Φεβρουαρίου. Αλλά οι επιστήμονες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη υπομονή. Δεν υπάρχει αεροσκάφος με τέτοιο ψυγείο, που θα επιτρέπει τη μεταφορά μιας τόσο γιγάντιας στήλης στο Ινστιτούτο Αρκτικής και Ανταρκτικής στην Αγία Πετρούπολη. Θα μεταφερθεί με πλοίο το Μάιο.
Οι Αμερικανοί ειδικοί, που εργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος WISSARD (Whillans IceStreamSubglacialAccessResearchDrilling) ανακοίνωσαν ότι, μετά από 10 χρόνια προετοιμασίας, κατόρθωσαν να συλλέξουν δείγματα νερού από μια μικρή υδάτινη δεξαμενή στο δυτικό άκρο του στρώματος πάγου της Ανταρκτικής. Οι Αμερικανοί επιστήμονες δεν εντόπισαν τίποτε στο νερό αυτό, αλλά παρ’ όλ’ αυτά βρίσκονται σε κατάσταση ευφορίας. Γιατί όπως λένε οι επιστήμονες, ακόμη και το αρνητικό αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει πάντως να ληφθεί υπόψη ότι η λίμνη, στην οποία έφθασαν οι Αμερικανοί, βρίσκεται κάτω από πάγο πάχους μόλις 800 μέτρων, ενώ η Βοστόκ, από την οποία συνέλεξαν δείγματα οι Ρώσοι, βρίσκεται σε βάθος 3 χιλιομέτρων και θα μπορούσαν σε αυτή να επικρατούν εντελώς διαφορετικές συνθήκες για την ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής.
Τώρα οι επιστήμονες από διάφορες χώρες ελπίζουν να μάθουν πώς ενδεχομένως συνδέονται μεταξύ τους οι ποταμοί και οι 300 λίμνες κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Επιπλέον οι επιστήμονες διακρίνουν μια πραγματική δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις τεχνικές και τις γνώσεις, που χρησιμοποιούνται τώρα στην Ανταρκτική κατά τις έρευνες στο Διάστημα, για παράδειγμα, στη λίμνη κάτω από πάγους, που έχει ήδη βρεθεί σε δορυφόρο του Δία».


πηγη

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου